אתר הסבונים של גידי גלבוע

סדנאות
סדנאות פרטיות של אחד על אחד לרקיחת קרמים, משחות, ג'לים, סבונים מוצקים, נוזליים ושמפו » בעלות 300 שקל לאדם טל. 050-5393571, 09-9552198
 
מתכוני סבונים טבעיים

כדי לעשות לכם חיים קלים, בניתי את כל המתכונים כך שיכילו סה"כ 1000 גרם שמנים נוזליים ומוצקים גם יחד. את החישובים ביצעתי במחשבון הנפלא הזה:
http://www.soapcalc.com/calc/soapcalcWP.asp

הערה – תמיד עיגלתי כלפי מטה את משקל הסוכדה הקאוסטית. ככה, בשביל להיות על הצד היותר בטוח.

הערה – תמיד תוכלו להכפיל או לחלק את משקל רכיבי המתכון, אך תצטרכו לעשות כן עבור כל הרכיבים. לדוגמה, אם הכפלתם או חילקתם את משקלו של שמן הזית, תצטרכו להכפיל או לחלק ביחס זהה את משקל כל הרכיבים כולם, כולל: משקל שאר השמנים + מכשקל המים + משקל הסודה הקאוסטית.

הערה – אם אתם משוטטים ברשת ופוגשים מתכון באנגלית, רוב הסיכויים שהוא רשום באונקיות ובליברות ולא בגרמים וקילוגרמים, כמו גם טמפרטורות הרשומות במעלות פרנהייט:
1 אונקיה = 28.35 גרם [אונקיות =   [oz = Ounce]
1 ליברה  = 450 גרם [ליברות = Pounds – lb]
כדי להפוך טמפרטורה מפרנהייט לצלסיוס תצטרכו לחסר 32 מפרנהייט ולהכפיל את התוצאה ב – 5/9 [ב – חמש תשיעיות] שהן 0.555 
דוגמה: על מנת להפוך 100 מעלות פרנהייט לצלסיוס, נחסר 32 מ – 100 ונקבל 68 שאותם נכפיל ב 0.555 על מנת לקבל 38 מעלות צלסיוס בקירוב.
המרת מידות נפח [היזהרו ממתכונים הרשומים במידות נפח]:
76 טיפות = 1 כפית = 5 מ"ל בערך
3 כפיות = 1 כף = 15 מ"ל בערך
4 כפות = 0.25 ספל/כוס
5 כפות + 1 כפית = 0.33 ספל
8 כפות = 0.5 ספל/כוס
12 כפות = 0.75 ספל/כוס
16 כפות = 1 ספל/כוס

עצה – למרות הרשימה שהצגתי כאן להמרות של מידות נפח, מומלץ לכם להתרחק ממתכונים שרכיביהם רשומים במידות נפח, כגון טיפות – כפית - כף או ספל. מתכונים אלה מועדים לפורענויות. כדאי לכם להשתמש במתכונים הרשומים במידות משקל כגון גרמים וקילוגרמים, או אונקיות וליברות. 

הערה – השמנים המככבים במתכונים שרשמתי עבורכם הם זית, קוקוס ודקל. שמנים אלה נפלאים לכשעצמם ונפלאים עוד יותר לרקיחת סבונים, בעיקר אם מלאכה זו חדשה עבורכם.
כל רוקחי הסבונים בעולם נוטים להשתמש בהם בעדיפות ראשונה. הסיבה – שמנים אלה [בעיקר קוקוס ודקל שהם בעלי מרקם מוצק] אוהבים להפוך לסבון. אם בא לכם, תוכלו להוסיף להם או להמיר אחד מהם בחמאת שיאה או בחמאת קקאו [עפ"י חישוב נפרד של סודה קאוסטית]. במקביל, שמנים נוזליים כגון חוחובה, שקדים או זרעי ענבים – הם שופרא דשופרא, אך לא ממש אוהבים להתמצק ולהפוך לסבון: הם יעניקו לכם ים של לחות [מה שטוב ונפלא] אך אפס ניקיון ואפס קצף [מה שלא כל כך נפלא]. לכן, הם לא מומלצים למתחילים. גם הגיוני להניח כי שמן מוצק נוטה להתמצק לסבון יותר מהר מאשר שמן נוזלי. בכל סבון שתכינו בעתיד, כדאי לכם להשתמש בשמן מוצק אחד לפחות. לא מקובל לרקוח סבון טבעי המבוסס כולו על שמנים נוזליים, להוציא סבון קסטילי המבוסס כולו על שמן זית - שאכן אינו ממהר להתמצק בתהליך הרקיחה. אז נכון שגם שמן זית למרות היותו מעניק לחות, הוא לא ממש כוכב בכל הנוגע לניקוי ולקצף – אבל עם שמן זית לא מתווכחים.

על סגולות הריפוי של שמן זית תוכלו לקרוא כאן - http://www.gamnon.net/AG-NewHerbal/Glossary/H-OliveOil.htm

על סגולות הריפוי של שמן קוקוס תוכלו לקרוא כאן - http://www.gamnon.net/AG-NewHerbal/Herbs23-Nuts/Nuts-Coconut.htm

על סגולות הריפוי של שמן דקל תוכלו לקרוא כאן - http://www.gamnon.net/AG-NewHerbal/Herbs04-Dalet/Heb-Dalet-AfricanOilPalm.htm

עצה – אני מודע לאופנה שפשתה במחוזותינו לפיה מיץ גזר או צוף מלפפונים, ממירים את המים המזוקקים. סבבה. איך שבראש שלכם. רק קחו בחשבון כי סבונים אלה נוטים להתקלקל ולהתעפש. הגיוני, לא ?
מכל מקום, לא כדאי לכם להכין את הסבון הראשון שלכם בסיוע זילוף עסיס גויאבות או נקטר תמרים את הקטעים האלה מומלץ לכם לדחות ליום בו תרגישו ביטחון ברקיחת סבוניכם.
א – ממה ? אם למרות עצתי תגלו שאתם לא מצליחים להתאפק, מה שאומר שאתם הולכים לשחוט איזה 2 קילו מלפפונים חפים מפשע [או ירק אחר] וזוממים להציף במימיהם את עיסת הסבון – כדאי שתדעו כי יש המוסיפים חומר שימור וחיטוי לעיסה [חומר חזק במיוחד].
אחדים מן הנוהגים כך מוסיפים שרף בנזואין [מופק משרף של עץ - נחשב למרפא תחלואי עור] כאילו הוא שמן אתרי, כלומר: לא נכלל בסך כל שמני הבסיס, אלא חלק מסך כל אותם 3% השמנים האתריים המוספים לעיסה [אם בכלל] לקראת סיום התהליך [ראו את העצה שתחת סעיף זה].
הם נוהגים להוסיף 1% שרף בנזואין ביחס לסך כל משקל השמנים [לא משקל העיסה, אלא משקל השמנים]. כלומר, הם מוסיפים 10 גרם שרף בנזואין על כל 1000 גרם שמנים.
אל תבלבלו בין 3% תוספת של שמנים אתריים ביחס למשקל סך כל העיסה, לבין 1% שרף בנזואין תוספת ביחס למשקל סך כל השמנים.
הערה - קחו בחשבון כי בנזואין על אף תכונותיו הנפלאות ובוסמו המסחרר, הוא שמן סמיך ודביק שאינו נוח לעבודה. 
הערה – קחו בחשבון כי בנזואין עלול לעורר תגובות אלרגיות אצל מספר לא מבוטל של אנשים.

שיר הלל לבנזואין תוכלו למצוא כאן:
http://www.ageless.co.za/herb-benzoin.htm

עין חשדנית על בנזואין תוכלו למצוא כאן:
http://www.aromamedical.com/articles/benzoin.html

מתכון לסבון [Aussie = אוסטרלי] המכיל בנזואין תוכלו למצוא כאן:
http://www.soapnaturally.org/soap_recipes/shahw_aussie_soap.html

עצה - אם החלטתם להוסיף שמנים אתריים לעיסת הסבון, הוסיפו לא יותר מ – 3% שמנים אתריים ביחס לסך כל משקל העיסה. על כל 1000 גרם עיסה, הוסיפו לא יותר מ – 30 גרם שמנים אתריים. הוסיפו אותם בקילוח דקיק כאשר העיסה מתחילה להתמצק וממילא מתחילה להצטנן, ולא כאשר היא חמה. ככל שהעיסה חמה יותר, כך רכיבי הניחוח והמרפא שבשמנים האתריים יהפכו לנדיפים יותר. ככל שהעיסה חמה יותר, היא 'תסרב' בתקיפות רבה יותר \'לפגוש' שמנים אתריים קרים - וזה אומר שהיא עלולה להתפרק. המשיכו לבחוש כדי שהעיסה תחזור למרקם שקדם להוספת השמנים האתריים.

טיפ: לו אני במקומכם לא הייתי לוקח סיכון, כלומר – במקום להוסיף את השמנים האתריים ישירות לעיסה [כמו שרבים עושים וכמו שמופיע בהמון מתכונים לסבון] הייתי נוטל מצקת גדולה, טובל אותה בעיסה, מוציא לכלי נפרד את תכולת המצקת, יוצק בזריזות לכלי זה את השמנים האתריים, בוחש היטב ורק אז מחזיר את תכולת הכלי הזה אל הכלי הגדול בו נמצאת העיסה וממשיך לבחוש.
פעולה זו מכונה 'השוואת טמפרטורות' והיא נפלאה כדי למנוע את חירבוש העיסה.

עצה: אני משתמש באחוז קבוע של מים ביחס למשקל כל השמנים [נוזליים ומוצקים גם יחד] ויוצאים לי יופי של סבונים. אני משתמש ב – 38% מים.
אם לאחר רקיחת הסבון הראשון, נדמה לכם כי היה כדאי להשתמש בפחות מים – עשו זאת עבור הסבון הבא שתרקחו. המירו את משקל המים הרשום במתכון במשקל מים על פי נוסחה.
הנוסחה, כפי שכבר הוסבר, קובעת כי כדי  למצוא את משקל המים הדרושים להכנת סבון, רושמים את משקל הסודה הקאוסטית, מחלקים אותו ב – 0.3 ולאחר מכן מפחיתים מן התוצאה המתקבלת את משקל הסודה הקאוסטית.
דוגמה: אם משקל הסודה הוא 144 גרם, יש לחלק משקל זה במספר הקבוע 0.3 ומקבלים תוצאה של 480 גרם מהם יש להפחית את משקל הסודה שהוא 144 גרם ומקבלים 336 גרם משקל מים.
ראו כאן:
http://www.certified-lye.com/lye-soap.html
תחת הכותרת: Calculating and Measuring Water
החישוב הוא באונקיות [ounces] אבל הרעיון קביל גם כאשר עוברים לשימוש בגרמים.
באתר זה תוכלו לקרוא את המשפטים הבאים:
(Amount of Lye) ÷ 0.3 = (Total Weight of Lye Water Solution)
(Total Weight of Lye Water Solution) − (Amount of Lye) = (Amount of Water)

עצה – מייד בסיום יציקת הסבונים לתבניות, כדאי לכם לגשת לניקיון הכלים. בעדיפות ראשונה השרו במים את הכלי שהכיל את הסודה הקאוסטית. הסתייעו בכפפות.

עצה – את שאריות עיסת הסבון השליכו לאסלה בשירותים ולא לכיור. קחו בחשבון כי מדובר בשמנים.

הערה – קחו בחשבון כי רקיחת סבון היא תהליך מרתק ומהנה התובע משהו כמו שלוש עד ארבע שעות: מכינים כלים וציוד...שוקלים חומרים...בוזקים סודה קאוסטית...מערבלים נוזלים...ממיסים שמנים...ממתינים לצינונם...מאחדים מים ושמנים...בוחשים...מייחלים לסימני התמצקות...יוצקים לתבניות...מתפללים ומקווים לטוב – סיפור. ממליץ לכם לעשות את זה בכיף, בסבבה וללא לחץ. את כל המתכונים בחשתי במו ידיי ובמו כף הנירוסטה המחוררת שלי או זו העשויה עץ. כל מתכון ומתכון נבחש ביום קיצי כ – 80 דקות, וביום חורפי כ – 70 דקות. כדי להאיץ את התהליך, תוכלו להתחיל את הבחישה בכף עץ ולהמירה במוט בלנדר לאחר כ – 40 דקות של בחישה.


שימו לב: המתכונים מכילים סודה קאוסטית שהיא בסיס מסוכן שעלול לגרום לכוויות קשות בעור, בעיניים ואף בוושט אם נושמים אותו ! לכן, כאשר מכינים סבון, יש ללבוש בגדים בעלי מכנס ושרוול ארוכים + משקפי מגן + מסיכת מגן + כפפות גומי עבות במיוחד.


ציוד:
1) מאזניים לשקילה -  רצוי דיגיטאליים
2) כלי עבור שמן זית – רצוי מפיירקס או נירוסטה
3) כלי גדול עבור השמנים המוצקים – רצוי מפיירקס או מנירוסטה. כלי גדול זה יכיל בסופו של דבר את כל העיסה כולה 
4) סיר שישמש כ- 'אמבט מרים' עבור שני הכלים הקודמים
5) כלי או כוס חד פעמית עבור שקילת הסודה הקאוסטית
6) כף נירוסטה עבור הטיפול בשמנים המוצקים
7) כף נירוסטה עבור הטיפול בסודה הקאוסטית
8) בגדים בעלי מכנס ושרוול ארוכים
9) משקפי מגן
10) מסיכת מגן
11) כפפות גומי עבות במיוחד
12) מקלון עץ לבחישה [כף עץ] או מטרפה [הכי טוב מוט בלנדר ידני חשמלי]
13) תבנית גדולה או תבניות קטנות עבור יציקת עיסת הסבון
14) 2 מדי חום – רצויים אך לא חובה
15] מחשבון וכלי כתיבה
16) ספר תהילים קטן בשביל תפילה שהכול יצליח
17) מצב רוח טוב

תהליך העבודה [ההנחיות תקפות לכל המתכונים אלא אם נאמר אחרת]:

שלב 1:
לובשים בגדים ארוכים, מרכיבים משקפי מגן, חובשים מסיכה ועוטים כפפות.

שלב 2: בזהירות רבה שוקלים ומייד שופכים את הסודה הקאוסטית אל תוך המים [לעולם לא את המים אל תוך אבקת הסודה !!!]. אם תשפכו את המים אל תוך אבקת הסודה, תקבלו אפקט של הר געש. עושים זאת מחוץ לבית במקום פתוח לאוויר.

שלב 3: בעזרת כף נירוסטה בוחשים במים עד שכל גרגרי הסודה נמסים, והמים חוזרים להיות צלולים.

שלב 4: שוקלים וממיסים יחד את השמנים המוצקים על גבי סיר כפול [אמבט מרים] ומסירים מהאש.

שלב 5: שוקלים ומחממים את השמנים הנוזליים על גבי סיר כפול [אמבט מרים] לטמפרטורה של כ – 38 מעלות [אלא אם נאמר אחרת] ויוצקים אותם אל סיר השמנים המוצקים המומסים. בוחשים מעט.

שלב 6: כאשר המים והשמנים מגיעים - כל אחד בנפרד - לטמפרטורה בסביבות 38 מעלות, יוצקים את המים בקילוח דקיק אל השמנים, תוך כדי בחישה במקלון העץ.

שלב 7: בוחשים ובוחשים [לפעמים משך 80 דקות] עד אשר רואים חריצים ספיראליים { או גבשושיות כמו של פודינג } שנוצרים בתוך העיסה שמקבלת מעין מרקם של סירופ סמיך או רוטב כבד. החריצים הספיראליים צריכים ללוות כשובל את מקלון או כף הבחישה. ניתן לזרז את התהליך באמצעות החלפת כף הבחישה ב – מוט בלנדר ידני חשמלי.

הערה חשובה: אם אתם מוסיפים שמנים אתריים, הוסיפו אותם כאשר העיסה 'עושה קולות' של או-טו-טו הולכת להתמצק ומקבלת מרקם של סירופ קליל. הוסיפו 3% שמנים אתריים מסך כל משקל העיסה [שמני בסיס + מים + סודה קאוסטית]. כלומר – 30 גרם על כל 1000 גרם עיסה. במקום להוסיף את השמנים האתריים ישירות לעיסה [כמו שמופיע בהמון מתכונים לסבון] קחו מצקת גדולה, השקיעו אותה בעיסה, הוציאו לכלי נפרד את תכולתה, צקו בזריזות לכלי זה את השמנים האתריים, בחשו היטב והחזירו את תכולת הכלי הזה [בזילוף איטי, תוך כדי בחישה] אל הכלי הגדול בו נמצאת העיסה. פעולה זו מכונה 'השוואת טמפרטורות' והיא נפלאה כדי למנוע את חירבוש העיסה. המשיכו לבחוש עד לרגע בו אתם רואים כי מרקם הסירופ הקליל הופך למרקם של סירופ סמיך. עד שאתם יכולים לרשום את שימכם בתוך העיסה 

שלב 8: יוצקים את העיסה אל תוך התבנית או התבניות.

שלב 9: כעבור 48 שעות מכניסים את התבנית/תבניות אל המקפיא ל – 60 דקות. ביום ממש חורפי, אפשר לוותר על השלב הזה.

שלב 10: מוציאים את התבנית/תבניות מהמקפיא ומשחררים מתוכן את הסבונים. לא נוגעים בטיפות [אגלי] ה-'זיעה' שעשויות להיווצר על הסבונים.

שלב 11: אם מדובר בגוש סבון גדול שהוכן בתוך תבנית גדולה, פורסים אותו בסכין קהה [לא משוננת] ועושים זאת רק לאחר שטיפות [אגלי]  ה-'זיעה' התנדפו לחלוטין.

שלב 12: מניחים את הסבונים לייבוש על גבי משטח סופג [כגון מחצלת], במקום מאוורר ומוצל. הופכים פעם בשבוע. הסבונים מוכנים לשימוש לאחר חודש ימים.

 

מתכון לסבון טבעי קלאסי

שמנים נוזליים:
350 גרם שמן זית

שמנים מוצקים:
350 גרם שמן דקל
300 גרם שמן קוקוס

מים:
380 גרם מים מזוקקים קרים מהמקרר

סודה קאוסטית:
144 גרם סודה קאוסטית

טמפרטורת איחוד מים ושמנים – 38 מעלות
זמן בחישה צפוי – 70 עד 80 דקות

הערה – סבון זה נחשב לבעל יחסים אידיאליים בין שמנים אולטימטיביים: 35% שמן זית + 35% שמן דקל + 30% שמן קוקוס.

 

מתכון לסבון טבעי שאשתי אוהבת


שמנים נוזליים:
500 גרם שמן זית

שמנים מוצקים:
250 גרם שמן קוקוס
250 גרם שמן דקל

מים:
380 גרם מים מזוקקים קרים מהמקרר

סודה קאוסטית:
141 גרם סודה קאוסטית

טמפרטורת איחוד מים ושמנים – 38 מעלות
זמן בחישה צפוי – 70 עד 80 דקות

הערה – זה סבון הבית של משפחת גלבוע. רקחתי אותו הן בתבניות סיליקון של מאפינס והן בתבניות סיליקון של 'אינגליש-קייק': שני הסבונים נפלאים, אם כי מרקמם שונה. ממילא ברור כי גם צורתם שונה: גוש סבון שיופק מתוך תבנית ה'אינגליש-קייק', דומה לטרפז. אם בכוונתכם למכור את הסבון הזה, רדו מעניין ה'אינגליש-קייק' ועלו על תבנית עץ. אם לשימוש ביתי, לכו על תבנית זו.

 

מתכון לסבון טבעי המוסיף לחות לעור

שמנים נוזליים:
480 גרם שמן זית
20 גרם שמן קיק [מוסיף לחות לעור]

שמנים מוצקים:
250 גרם שמן קוקוס
250 גרם שמן דקל

מים:
380 גרם מים מזוקקים קרים מהמקרר

סודה קאוסטית:
141 גרם סודה קאוסטית

טמפרטורת איחוד מים ושמנים – 38 מעלות
זמן בחישה צפוי – 70 עד 80 דקות

הערה – בסבון זה אני חופף את פרוות הכלבה שלי ומכנה אותו בשם המתבקש SEXY REXY SOAP  - פרוות כלבים אוהבת מעט שמן קיק. אם אתם מייעדים את הסבון עבור כלב, אל תוסיפו שמנים אתריים ! !  כלבים שונאים סבונים מבוסמים. זה הדבר האחרון שהם זקוקים לו. מה שעושה טוב לנחירי הפטרונים, עושה רע לעור ולפרוות הנתינים. בשום פנים ואופן אל תוסיפו שום כלום שיש בו ולו טיפה מנטול !
על סגולות שמן קיק תוכלו לקרוא כאן -
http://www.gamnon.net/AG-NewHerbal/Herbs19-Kof/Heb-Spices-Kof-CsatorOilTree.htm

 

מתכון לסבון טבעי לטיפול בפסוריאזיס ותחלואי עור

שמנים נוזליים:
460 גרם שמן זית
20 גרם שמן קיק
20 גרם שמן נים = NEEM OIL = שמן אזדרכת הודית

שמנים מוצקים:
250 גרם שמן קוקוס
250 גרם שמן דקל

מים:
380 גרם מים מזוקקים קרים מהמקרר

סודה קאוסטית:
141 גרם סודה קאוסטית

טמפרטורת איחוד מים ושמנים – 38 מעלות
זמן בחישה צפוי – 70 עד 80 דקות

הערה – לסבון זה אל תוסיפו שמנים אתריים ! השתמשו בסבון זה רק באישור רופא עור מאחר ושמן נים מכיל סטרואידים.

על סגולות שמן נים תוכלו לקרוא כאן –
 
http://www.gamnon.net/AG-NewHerbal/_Gardening/Neem-AllAbout.htm
וגם כאן - http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A9%D7%9E%D7%9F_%D7%94%D7%A0%D7%99%D7%9D
שמן ה - נים [neem oil]  שלי בא מכאן - http://www.mothernaturesgoodies.co.uk/

אם תחפשו ב – GOOGLE את צמד המילים NEEM OIL בצירוף המילה PSORIASIS – תקבלו שפע של חומר לקריאה ולמחשבה.

אה, כן, שכחתי לציין כי הריח של שמן נים הוא לא משהו שהייתי ממליץ עליו בפני חתנים וכלות בליל כלולותיהם, מה שמוכיח שאין דבש ללא עוקץ הריח לא נורא, אבל גם לא יסמין בפריחתו. הריח מתפוגג זמן קצר לאחר הרחצה. רפואה שלמה.
על סגולות שמן קיק תוכלו לקרוא כאן -
 
http://www.gamnon.net/AG-NewHerbal/Herbs19-Kof/Heb-Spices-Kof-CsatorOilTree.htm
הערה – יותר ויותר אני פוגש אנשים שהצליחו להיפטר מתחלואי עור זמן קצר לאחר שהתחילו להשתמש בסבונים טבעיים איתם הם מסתבנים, חופפים שיער ואף מתגלחים. כאשר אני אומר 'סבון טבעי' אני מתכוון לסבון שנרקח משמנים צמחיים בלבד [להוציא שעוות דבורים ודומים לה] ואשר על עטיפתו לא מופיעות מילים כמו SLS ולא DEA ולא TEA ולא MEA ולא חומרי ניחוח מלאכותיים ולא צבעים מלאכותיים. עכשיו תעשו מה בראש שלכם.  

           

מתכון לסבון טבעי קסטילי קלאסי 


שמנים נוזליים:
1000 גרם שמן זית

מים:
380 גרם מים מזוקקים קרים מהמקרר

סודה קאוסטית:
128 גרם סודה קאוסטית

טמפרטורת איחוד מים ושמנים – 40 מעלות
זמן בחישה צפוי – 100 עד 120 דקות
זמן המתנה להוצאת הסבונים מהתבניות – 72 שעות

הערה – סבון קסטילי מכיל 100% שמן זית ללא תוספת שמן אחר כלשהו. לסבון זה - במתכונתו הקלאסית - לא נהוג להוסיף שמנים אתריים: אם קלאסי, אז עד הסוף. מדובר בסבון נפלא הנחשב לדובדבן שבקצפת עולם הסבונים. הקצף שלו בעל מרקם משחתי ולא מרקם מבעבע. זה הזמן לספר לכם כי קצף רב אינו ערובה לסבון טוב. צפו למשך בחישה ארוך מהרגיל בשל היות השמן נוזלי. כאשר מוסיפים שמנים מוצקים לשמן נוזלי, מתקצר משך הבחישה.    
הערה – אם תקלידו ב GOOGLE את מילות הקסם –
Olive Oil Castile Soap Recipes תקבלו שפע של מתכונים.


מתכון לסבון טבעי קסטילי משופר

שמנים נוזליים:
600 גרם שמן זית

שמנים מוצקים:
200 גרם שמן קוקוס
200 גרם שמן דקל

מים:
380 גרם מים מזוקקים קרים

סודה קאוסטית:
138 גרם סודה קאוסטית

טמפרטורת איחוד מים ושמנים – 38 מעלות
זמן בחישה צפוי – 70 עד 80 דקות

הערה – השיפור במתכון זה לעומת הקודם הוא בהגדלת כמות הקצף  הודות לתוספת השמנים המוצקים. כמו כן הסבון יהיה מוצק יותר וינקה טוב יותר. ממילא ברור כי תוספת השמנים היא גם תוספת של בריאות לעור. מותר לכם גם לצפות למשך בחישה קצר יותר מזה שבמתכון הקודם.

 

מתכון לסבון טבעי רב קצף

שמנים נוזליים:
500 גרם שמן זית

שמנים מוצקים:
350 גרם שמן קוקוס [תורם קצף עשיר]
150 גרם שמן דקל

מים:
380 גרם מים מזוקקים קרים מהמקרר

סודה קאוסטית:
145 גרם סודה קאוסטית

טמפרטורת איחוד מים ושמנים – 38 מעלות
זמן בחישה צפוי – 70 עד 80 דקות

הערה – אני מת על הסבון הזה: יש פריקים של שמן זית, יש פריקים של שמן קוקוס ויש פריקים של שמן דקל. כולם טובים ונפלאים. הפריקים והסבונים. אני פריק של שמן קוקוס.

                             

מתכון לסבון טבעי פילינג

שמנים נוזליים:
400 גרם שמן זית

שמנים מוצקים:
300 גרם שמן קוקוס
300 גרם שמן דקל

מים:
380 גרם מים מזוקקים קרים מהמקרר

סודה קאוסטית:
144 גרם סודה קאוסטית

תוספת מיוחדת:
50 גרם אדמת חוואר

טמפרטורת איחוד מים ושמנים – 38 מעלות
זמן בחישה צפוי – 70 עד 80 דקות

הערה – לסבון זה אל תוסיפו שמנים אתריים. ה-'בלגאן' עם אדמת החוואר הוא די והותר עבור טירונים, לא צריך להכביד עליו. לאחר שתנחלו הצלחה עם הסבון הזה, תוכלו לשקול את עניין השמנים האתריים עבור הפעם הבאה. תוכלו גם לשקול אם בא לכם להוסיף כמות גדולה יותר של אדמת חוואר, שאפשר להמירה בחימר ירוק המכונה חימר צרפתי, או בחימר לבן ששמו קאולין. צפו לסבונים יפהפיים בעלי מרקם מבריק וחלק.
טיפ – את הסבון הזה מכינים על פי ההוראות הרגילות לרקיחת סבון המופיעות בתחילת הפרק. את אדמת החוואר מוסיפים בין השלבים 7 ו – 8 [כתחליף להוספת שמנים אתריים] וזה מה שעושים: נוטלים מצקת גדולה, טובלים אותה בעיסה, מוציאים לכלי נפרד את תכולת המצקת, בוזקים בזריזות לכלי זה את אדמת החוואר [בוחשים היטב עד שכל הגושים נעלמים לחלוטין] מחזירים את תכולת הכלי הזה [בזילוף איטי, תוך כדי בחישה] אל הכלי הגדול בו נמצאת העיסה וממשיכים לבחוש. הבשלנים יודעים בדיוק על אודות מה אני סח, בעיקר אלה הנוהגים להסמיך מרקים בעזרת קמח או קורנפלור. בעצם, אתם מכינים רביכה [כמו בבישול]: רביכה להסמכת מרקים היא תערובת של קמח + שמנים ואילו רביכה להסמכת סבון היא תערובת של חימר [אדמת חוואר או חימר ירוק או חימר לבן] ושמנים.  
פריקים של קפה נוהגים להמיר את אדמת החוואר בקפה טחון [לא ניסיתי, אני מעדיף לשתות אותו מאשר להסתבן איתו]. יש העושים זאת עם אבקת קקאו ויש [כן, כן] המוסיפים את אבקת צמח הכרכום [כורכום] הנחשב לצמח בעל סגולות ריפוי לעור. אל תבלבלו בין כורכום טהור לבין חוויג' למרק או אבקת קארי. 

 

מתכון לסבון טבעי מדונג דבורים

שמנים נוזליים:
470 גרם שמן זית

שמנים מוצקים:

250 גרם שמן קוקוס
250 גרם שמן דקל
30 גרם שעוות דבורים: שעוות דבורים נלקחת בחשבון כאילו היא שמן מוצק, למרות שאינה כזו.

מים:
380 גרם מים מזוקקים קרים מהמקרר

סודה קאוסטית:
139 גרם סודה קאוסטית

טמפרטורת איחוד מים ושמנים – 60 עד 66 מעלות
זמן בחישה צפוי – 70 עד 80 דקות

הערה – את המתכון הזה, כמו את שאר המתכונים באתר שלי, הכנתי בבחישה ידנית עם כף בחישה וללא שימוש במיקסר. שעוות דבורים תורמת לקשיות הסבון ועשויה למנוע הופעת דוק לבן על המשטח שהיה חשוף לאוויר.
הערה וטיפ: אם אין לכם ניסיון בעבודה עם שעוות דבורים, אל תוסיפו שמנים אתריים. שעוות דבורים מסבכת מעט את העניינים משום שהיא מתנהגת שונה משמנים. לכן, לא כדאי לכם להסתכן בסיבוך נוסף.
הסבר - שעוות דבורים היא לא שמן אלא דונג = BEESWAX. היא נמסה בטמפרטורה של 66 מעלות ונבחשת לעיסת סבון בטמפרטורה זו ממש. 
כדי לעבוד עם שעוות דבורים, עשו את הפעולות הבאות: 
1. המיסו את השמנים המוצקים על גבי סיר כפול [אמבט מרים]. הפעם מחממים את השמן לפני בזיקת הסודה הקאוסטית אל תוך המים, משום שאנחנו מעוניינים בטמפרטורות גבוהות.
2. הוסיפו את שעוות הדבורים לשמנים המומסים ובחשו בעדינות עד להמסת השעווה [יש המוסיפים אותה ישר בהתחלה, אך אני אוהב את זה ככה].
3. על גבי סיר כפול [אמבט מרים] חממו את שמן הזית לטמפרטורה של 66 מעלות, הוסיפו אותו לשמנים המומסים ובחשו בעדינות.
4. בזקו את הסודה הקאוסטית אל תוך המים ובחשו עד אשר המים חוזרים להיות צלולים לחלוטין.
5. רצוי מאוד למדוד טמפרטורות בשני הכלים, כלומר: בכלי השמנים ובכלי המים.
6. שתי הטמפרטורות צריכות להיות בין 60 לבין 66 מעלות [אני עבדתי עם 60 מעלות].
7. אל תמתינו לנפילת הטמפרטורות ! מזגו את המים אל תוך השמן בטמפרטורה של 60 עד 66 מעלות, תוך כדי בחישה.
8. בחשו את העיסה [אני בחשתי 75 דקות. העיסה קיבלה מרקם של סירופ סמיך, אך לא הבחנתי בחריצים ספיראליים [או גבשושיות כמו של פודינג] שצריכים ללוות כשובל את כף הבחישה. יצקתי את העיסה לתבניות כעבור אותן 75 דקות ו...נחלתי הצלחה].
9. כעבור 48 שעות הכניסו את התבניות למקפיא למשך 3 שעות לפחות.
10. הוציאו את התבניות מהמקפיא ושחררו מתוכן את הסבונים. על הסבונים יופיעו אגלי זיעה, מעין טיפות מים. אל תגעו בהן, בטיפות. המים יתנדפו ויהיו לכם יופי של סבונים.
11. זמן ייבוש סבונים אלה הוא 60 יום ולא 30 יום כרגיל.


מתכון לסבון טבעי שאתם המצאתם

[אתם, אלא מי]


שמנים נוזליים:
בחרו שמן נוזלי כלשהו שעולה לכם בראש: שמן זית, שמן שקדים, שמן חוחובה, שמן זרעי ענבים, שמן קיק וכן הלאה. קחו בחשבון כי שמן זית הוא אידיאלי לרקיחת סבון וכי שאר השמנים שמניתי, נמצאים בעדיפות שנייה. אבל איך שבראש שלכם. החליטו על שמן או שמנים, ורשמו לפניכם באילו כמויות/משקלים יש בדעתכם להשתמש מכל שמן ושמן. כאשר תיכנסו למחשבון [תיכף זה יבוא] ספרו לו באילו שמנים נוזליים בחרתם ובאילו כמויות/משקלים. זאת, כדי שהמחשבון יחשב עבורכם את משקל הסודה הקאוסטית שתזדקקו לה עבור השמנים שבחרתם.

שמנים מוצקים:
בחרו שמן מוצק כלשהו שעולה לכם בראש: שמן קוקוס, שמן דקל, חמאת שיאה, חמאת קקאו וכן הלאה. קחו בחשבון כי שמני קוקוס ודקל הם אידיאלים לרקיחת סבון, אבל איך שבראש שלכם. החליטו על שמן או שמנים, ורשמו לפניכם באילו כמויות יש בדעתכם להשתמש מכל שמן ושמן. כאשר תיכנסו למחשבון [תיכף זה יבוא] ספרו לו באילו שמנים מוצקים בחרתם ובאילו כמויות/משקלים. זאת, כדי שהמחשבון יחשב עבורכם את משקל הסודה הקאוסטית שתזדקקו לה עבור השמנים שבחרתם.

מים:
בחרו ב – 38% מים ביחס למשקל כל השמנים נוזליים ומוצקים גם יחד. על כל 1000 גרם שמנים הוסיפו 380 גרם מים מזוקקים קרים מהמקרר.

סודה קאוסטית:
היכנסו לאתר הבא [הנה זה הגיע] והקליקו במחשבון את השמנים שבחרתם ואת משקלו הרצוי של כל שמן ושמן. המחשבון יחשב עבורכם את משקלה של הסודה הקאוסטית הדרושה למתכון שלכם. בחרו במשקל שרשום לצידו שהוא מבוסס על הפחתה של 5% סודה קאוסטית.
סידרתי לכם מחשבון ממש פשוט הנה כאן:
http://www.sudsandscents.com/lye_calculator.htm

שימו לב שסימנתי בו נקודה בעיגול של הגרמים ולא של האונקיות. כלומר נקודה ב – GRAMS ולא ב – OUNCES. גם אתם תסמנו כך.

לצורך הדוגמה בחרתי להשתמש ב – 300 גרם שמן זית + 350 גרם שמן דקל + 350 גרם שמן קוקוס. הנה כאן [לשמן זית ולרסק זיתים יש מקדם זהה של סודה קאוסטית]:

 

 

ביקשתי מהמחשבון לחשב וקיבלתי את זה:

 

This calculation is done in grams
  
Discount Factor
      
NaOH Amount
  
  
at 0% :
      
156.05 grams
  
         
  
at 5% :
      
148.2475 grams
  
         
  
at 10% :
      
140.445 grams
  
         
  
at 15% :
      
132.6425 grams
  
         
  
at 20% :
      
124.84 grams
  
         
  
at 25% :
      
117.0375 grams
  
         
Ingredients that you have selected are:
Coconut Oil: 350 grams
Olive Oil (Pomace Grade): 300 grams
Palm Oil: 350 grams
Weight of Water Required: 390.125 grams
Total Weight of Oils: 1000 grams

Disclaimer: Suds N' Scents is not liable for any damages, outcome or misuse of information provided.
Any application of supplies, recipes or product contained therein is at the sole discretion of the user/reader.
Due to various skill levels, conditions and tools used, we cannot guarantee outcome.
Safety precaution: Soap making is not recommended for children under 18 years of age.
Safety equipment checklist: Gloves, mask, goggles, footwear

מתוך מגוון האפשרויות בחרתי את זו אשר רשום לצידה כי היא מבוססת על הפחתה של 5% סודה קאוסטית, כלומר בחרתי במשקל המעוגל כלפי מטה של 148 גרם סודה קאוסטית עבור המתכון שלי.  גם אתם תבחרו באפשרות המופחתת ב – 5%. אגב, המחשבון הזה מגזים בהמלצתו בנוגע למשקל המים. אני מציע לכם להישאר צמודים ל – 38% משקל מים מסך כל השמנים.

עכשיו, היכנסו למחשבון ותכננו מתכון שאתם המצאתם. כן, אתם – אלא מי ?

הטמפרטורה בה תאחדו מים ושמנים – בדרך כלל 38 מעלות
זמן בחישה צפוי – בדרך כלל 70 עד 80 דקות

עצה – לפחות בהתחלה השתדלו להשתמש בלא יותר משלושה שמנים סה"כ ולא פחות משניים. השתדלו לכלול במתכון שמן מוצק אחד לפחות והעניקו לו לא פחות מ – 35% מסך כל השמנים. אם אתם שואלים אותי, לא הייתי מוותר על דקל וקוקוס. אבל איך שבראש שלכם.

מילה בבקשה [בעיקר לקוסמטיקאיות שביניכם]: תראו, אני רוצה להגיד לכן משהו: אני יודע לרקוח גם משחות, לא רק סבונים. השמנים שמככבים במשחות הם חוחובה – שקדים – רוזהיפ – אלוורה – אבוקדו – שיאה – קקאו – קיק וזרעי ענבים. יש עוד, אבל אלה הכוכבים.

בסבונים זה לא ממש ככה. בסבונים מככבים השמנים זית, דקל וקוקוס. שמנים אלה שעלולים להיות "כבדים" מדי עבור משחות, מתבררים כנפלאים עבור סבונים. לא כל שמן שטוב לרקיחת משחה, טוב גם לרקיחת סבון. אני מתכוון, אפשר לרקוח ממנו סבון, אבל לא כדאי לתת לו את קדמת הבמה בסך כל משקל השמנים.
נראה לי שאפשר לסכם ולומר כי שמן שנחשב לכבד מדי עבור משחה, עשוי להיות נפלא עבור סבון – ושמן שנחשב לקל מדי עבור סבון, עשוי להיות נפלא עבור משחה. לא ממש ככה, אבל בערך.

הקמתי את האתר הזה כדי לחלוק איתכם את העונג ואת הידע שצברתי ברקיחת סבונים טבעיים. אני מכין את הסבונים הטבעיים שלי על פי כל כללי הזהירות והבטיחות כפי שהשתדלתי להציג אותם בפניכם על כל צעד ושעל באתר. אתם מוזמנים לקרוא על אודות התהליך גם בקישורים וללמוד גם מהם. במקביל, כל מי שמחליט לרקוח סבונים על פי הכללים שהצגתי או על פי מה שנדמה לו שהצגתי – עושה כן על אחריותו ולא על אחריותי !

התנצלות – בחלק מן המתכונים, ההערות, ההסברים והטיפים -  אני חוזר על דברים שכבר נאמרו במקומות אחרים באתר שלי. התייחסתי לטיפים אלה כאילו אתם מתבוננים בהם ובהם בלבד, ואינכם מעיינים בשאר פרקי האתר [ מה שמאוד חבל :) :( ]. העדפתי לחזור על הסברים שכבר נאמרו, נלעסו ונטחנו - מאשר להסתכן במישהו שעלול לפספס משהו. איתכם הסליחה על הניג'וס.
   

 

צור קשר